Dvaja šéfkuchári, dve vinárstva a jeden večer, ktorý si zapamätáte. Také bude stretnutie ARTE Restaurant s českým vinárstvom z obce Kurdějov, ktoré prinesie špeciálne vytvorené degustačné menu aj vínny zážitok.

Spojenie reštaurácie ARTE s vinárstvom Gurdau vzniklo z prirodzenej túžby vytvárať momenty, ktoré prekročia hranice regiónov aj krajín. Tento počin je spoločným nápadom ľudí, ktorých spája vášeň pre víno a poctivú gastronómiu. Gurdau a ARTE sa tak na jeden večer stretnú pri jednom stole – nie ako konkurenti, ale ako partneri, ktorí chcú hosťom ponúknuť niečo naozaj výnimočné.
S pokorou k prírode
Moravské vinárstvo Gurdau sa nachádza v Mikulovskej vinohradníckej oblasti a vzniklo v roku 2012 s cieľom obnoviť miestnu vinársku tradíciu. Mladé, no renomované vinárstvo si získalo pozornosť nielen architektonicky výnimočným vinárskym domom, ale najmä svojim prístupom k vínu, ktorý stavia na práci s terroir a zmysle pre detail. Z rodinného podniku sa stalo svetovo oceňované vinárstvo, v ktorého portfóliu dominujú hlavne biele odrody, ako Rizling Rýnsky, Veltlínske zelené či Pinot Blanc. Vo svojej filozofii sa, rovnako ako naše vinárstvo VIAJUR, s rešpektom opierajú o bohaté vinárske dedičstvo aj úctivý prístup k prírode, ktorý charakterizujú udržateľné postupy a starostlivé techniky pestovania a výroby.

Keď sa Morava stretne so Slovenskom
Nakoľko k lahodnému vínu patrí aj dobré jedlo, tím vinárstva servíruje návštevníkom aj výnimočné fine dining zážitky, a to priamo v obklopení svojich vinohradov. Za fine dining reštauráciou Gurdau stojí šéfkuchár Josef Súkup – špecialista na sezónne menu párované s vínami. Ten si pri príležitosti jedinečného večera, ktorý nás čaká, pripravil špeciálne navrhnuté šesťchodové menu, ktoré doplnia amuse bouche v réžii Jirku Zajíčka. „Nielen pohľad na svet vína, ale aj prístup ku gastronómii máme s Gurdau podobný. Hosťom prinášame sezónne chute, oživujeme lokálne recepty, vzdávame hold tradičnému v podobe modernej doby. Aj spolupráca medzi našimi reštauráciami je založená na vzájomnej úcte k miestnym surovinám a tradíciám,“ vysvetľuje Jirka Zajíček, šéfkuchár ARTE. Súčasťou degustačného menu bude aj vínne párovanie, pričom budú ku každému chodu napárované až dve vína – jedno z vinárstva Gurdau a jedno z vinárstva VIAJUR. Pôjde tak o malý súboj vôní a chutí dvoch vinárstiev, ktoré vo svojej filozofii prihliadajú na históriu miest, na ktorých ich víno vzniká. Návštevníkom sa tak naskytá príležitosť ochutnať to najlepšie, čo ponúkajú oba regióny – Mikulov aj Malé Karpaty.

Zážitková gastronómia, ktorá spája
Symbióza dvoch kuchýň a vínnych filozofií. Menu na tento večer nebude len o jednotlivých chodoch, ale o celkovej harmónii, ktorú spolu vytvoria tímy oboch reštaurácií. Teším sa ako spoločne pripravíme jedno výnimočné menu nabité chuťami,“ uzatvára Jirka Zajíček. Tento večer bude oslavou vinárstva, gastronómie aj priateľského stretnutia dvoch regiónov, ktoré majú k sebe bližšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. V tomto jedinečnom česko-slovenskom spojení sa predstavia v Kaštieli Pálffy už 7. júna. Viac informácií o podujatí a možnostiach rezervácie nájdete tu.

